Preview Penguins - Rangers: Třetí zápas může být klíčový

Penguins sice vedou ve čtvrtfinálové sérii proti Rangers 2:0 na zápasy, přesto oba celky vědí, že třetí zápas bude klíčový. Jezdci by doma chtěli snížit, zatímco Tučňáci by konečně chtěli zlomit prokletí na ledě MSG.


"Jsme teď pořádně rozjetí a chceme dojít co nejdál," řekl Petr Sýkora, který již dal v play-off čtyři góly. "Pokud vyhrajeme i třetí zápas, tak to pro nás bude obrovská vzpruha. Pokud sníží na 2:1, tak se dostanou do hry."

"Už proto to bude velký zápas. Možná, že právě on určí průběh celé série. My to víme, Rangers to vědí."
Podobného názoru je také trenér Penguins Michel Therrien.
"Tlak? Oni jsou pod tlakem, my jsme pod tlakem. To je play-off. A pokud nechce být nějaký tým pod tlakem, tak je to pouze na něm," řekl. "V každém zápase play-off chcete vyhrát a my chceme vyhrát. Takže se vůbec nespoléhám na to, že oni jsou pod tlakem a my nikoli."

Také Jaromír Jágr si z vedení 2:0 nic nedělá. "Vedou dva nula na zápasy a co? Stejně musíme vyhrát čtyři utkání," řekl. "Víme, že umíme hrát lépe a že stav série upravíme. Pátý a šestý zápas se bude hrát střídavě venku a doma a může všechno změnit."

Penguins sice v play-off ještě neprohráli, avšak v MSG se jim zrovna dvakrát nedaří. V základní části zde ve čtyřech zápasech ani jednou nevyhráli. Výhoda je však i přes Jágrovo prohlášení na jejich straně a včasné vedení by jim situaci mohlo usnadnit. "V každém zápase vždy velice pomůže první gól," řekl Jordan Staal. "V prvním zápase série jsme dokázali stáhnout třígólový deficit, to se však již zřejmě nebude opakovat. První gól ve venkovním zápase by nám moc pomohl, dostali bychom fanoušky ze hry a sebe do tempa."

Rangers rozhodně vědí, že musí vyhrát. "Jsme tu doma," řekl Jágr. "Musíme tenhle zápas vyhrát."

V prvních dvou utkáních padly vítězné góly v početních výhodách. Naopak Rangers využili jednu přesilovku z deseti a rozhodně se v této herní činnosti musí zlepšit. Trenér Tom Renney si je této skutečnosti vědom a díky tomu přesunul obránce Paula Maru do první přesilovkové formace. "Má dobrou střelu a nebojí se vystřelit," řekl Renney. "Potřebujeme pohotového střelce na modré a Mara by nám mohl pomoci."

Za zmínku také stojí fakt, že Penguins jako jeden ze dvou týmů letošního play-off ještě venku v oslabení neinkasoval.
Potřetí v letošním play-off se také proti sobě utkají bratři Marc a Jordan Staal. Nejstarší z bratrů, Eric (Hurricanes), již zápasy sleduje pouze z tribuny. "Naposledy jsme spolu mluvili když jsme se dozvěděli, že budeme hrát proti sobě," řekl Marc Staal, jednadvacetiletý obránce ve službách Rangers. "Zdá se, že to tak zůstane až do konce play-off."

V bratrském souboji má zatím navrch mladší Jordan, který ve druhém zápase vstřelil vítězný gól. Marc Staal zatím nasbíral dvě asistence, což je ve srovnání 20% jeho produkce základní části (2+8). "Letošní sezóna byla skvělá," řekl Marc. "Hodně jsem se zlepšil. Začínám si stále více věřit a díky tomu se mi hraje lépe."

Jordan se již s Marcem v prvních dvou zápasech několikrát střetl. Pocit je to prý zvláštní. "Snažil jsem se mu několikrát uštědřit bodyček, ale je to velký kluk a těžko se odstavuje," řekl Jordan. "Byl to opravdu zvláštní pocit."

Zranění:

Po čtyřech vynechaných zápasech (z celkových šesti) se vrací Gary Roberts. Dvaačtyřicetiletý veterán si vyléčil natažená třísla, která dnes večer projdou zatěžkávací zkouškou na nekvalitním ledu MSG. Obránce Mark Eaton je do konce sezóny mimo hru.
Tým Rangers je kompletní.

Brankáři:

Marc-Andre Fleury v minulém zápase pochytal 26 střel a podruhé v letošním play-off nedostal jediný gól. Po zásluze byl také vyhlášen první hvězdou zápasu.
Také Henrik Lundqvist chytal téměř bezchybně. Z 31 střel inkasoval pouze jedenkrát. Druhý gól padl do prázdné brány. "Víme, že je můžeme dostat pod tlak. Pokusíme se o to právě zde v New Yorku a budeme chtít vyhrát," řekl Lundqvist deníku New York Daily News.

Zajímavosti:

V osmadvaceti zápasech proti Rangers v kariéře dal Ryan Malone pouze jediný gól.
Zatímco v základní části Penguins v MSG ani jednou nevyhráli (0-3-1), historie vzájemných zápasů play-off ukazuje jiná čísla (6-1).
Scott Gomez si v sedmi zápasech play-off proti Penguins v kariéře připsal jediný bod (první duel této série.
Rangers v prvním kole s Devils proměnili na domácím ledě 3 ze šesti přesilovek.
Obránce Brooks Orpik si v prvním zápase série připsal první bod v play-off v kariéře.
Sidney Crosby dal v play-off pět branek, čtyři padly na venkovních zápasech.
Jaromír Jágr dal v kariéře čtyři branky v prodloužení. Pokud dá další, vyrovná se Glenu Andersonovi na třetím místě historického žebříčku.

29. 04. 2008, Will









Česky English
Tabulka divize

No Table

Tabulka konference

No Table

Železní muži
Rob Scuderi GP 119 v řadě
Nick Spaling GP 77 v řadě
Chris Kunitz GP 46 v řadě
Brandon Sutter GP 43 v řadě
Paul Martin GP 38 v řadě
Maxim Lapierre GP 30 v řadě
Blake Comeau GP 24 v řadě
Beau Bennett GP 24 v řadě
GP 16 v řadě
Ben Lovejoy GP 15 v řadě
Aktuální série
Sidney Crosby Pts 4 zápasy
Pts 2 zápasy
Patric Hornqvist Pts 2 zápasy
A 2 zápasy
Čekající na milník
Příští zápasy
Poslední zápasy
Kanadské bodování
Góly
Asistence
Výročí narození
Peter Ahola 1968 (Finsko, 56 let)
Anketa
V dresu Pittsburghu bych v příští sezóně nejraději viděl

Phila Kessela
15309 hlasů, 23% (15309)
Jeff Skinner
13436 hlasů, 20% (13436)
Patricka Sharpa
13501 hlasů, 20% (13501)
T.J. Oshieho
13079 hlasů, 20% (13079)
Martina St. Louise
11230 hlasů, 17% (11230)

Celkem hlasů: 66555
Tento den v minulosti